Partaharjun kesäteatteri

Etusivu Tulevat esitykset Teatterin historia Yhteystiedot

Kesä 2016: Havukka-ahon ajattelija

Eletään aikaa, jolloin sodat ovat vielä tuoreessa muistissa ja Helsingin olympialaiset ajan historiaa, kuin myös suomalainen maailmankaikkeuden kaunein, Muhoksen mimmi, Armi Kuusela.

Havukka-ahon tilalla asustaa huonemiehenä Konsta Pylkkänen. Hän on kansanmies ja itse oppinut korpifilosofi. Työkseen Konsta tekee metsätöitä. Hän omaa ehtymättömän tiedonhalun ja vertaansa vailla olevan mielikuvituksen ja pohjattoman arvostuksen nälän. Ylivertaisuuttaan todistaakseen tutussa ihailevassa kuulijakunnassa, hän mielellään pohtii sekä ratkoo, maailman ihmeellisyyksiä, kuten tulen tai atomin arvoitusta.

Vaikka Konstalla on tuntumaa tieteelliseen pohdiskeluun, erityisesti luonnontieteisiin, hänen käsitteellinen ajattelunsa on kehittymätöntä ja se omalta osaltaan synnyttää näytelmän huumorin. Konsta Pylkkänen on haaveilija, joka mielellään ajattelee sinisiä ajatuksia.

Eräänä kesänä Konsta saa mieleisen työn Helsingistä tulleiden ”lisenssien” apulaisena. Lisenssit tutkivat luontoa ja lintuja. Heidän Työvälineensä, kuten mikroskooppi ja anatomian käsikirja kiinnostavat Konstaa suuresti ja hän päättääkin tehdä niiden avulla kiusaa naapurille, jolle hän haluaa kostaa ilkeät juorut äidistään ja nostaakseen omaa arvostustaan varteen otettavana viisaana miehenä.

Kerran sitten Konsta, tietämättään, onnistuu tekemään teon, jonka ansiosta hän saa nimensä tieteen historiaan, tai ainakin sanomalehteen. Hänestä tulee julkisesti arvostettu mies.

Konsta Pylkkänen on salaperäinen henkilö. Hänen menneisyytensä on hämärän peitossa. Siitä missä Konsta vietti ajan vuodesta seitsemäntoista vuoteen kaksikymmentäneljä, on paljon toisistaan poikkeavia arvailuja. Edes hänen parhaat ystävänsä Havukka-ahon Anselmi ja Mooses Pessi eivät tiedä sitä. Vaikka Konsta itsekin pyrkii availemaan salaisuuden verhoa, pysyy se kuitenkin arvoituksena. Niin kuin Konsta sen haluaakin pysyvän.

Veikko Huovinen kuvaa romaanissaan, Havukka-ahon ajattelija, lämmöllä ja hersyvällä huumorilla yksinäistä miestä joka elää Suomen metsämailla onnellisena kuin oravan poikanen. Kaarina Perola on tehnyt kirjasta onnistuneen näytelmädramatisoinnin.

Partaharjun kesäteatterissa Konsta Pylkkäsen vaativassa roolissa Jorma Juusonen juhlistaa näyttelijävuosiaan.

KÄSIKIRJOITUS Veikko Huovinen
OHJAUS Annikki Saha

Rooleissa

Konsta Pylkkänen Havukka-ahon ajattelija Jorma Juusonen
Anselmi Hokman Havukka-ahon isäntä Veli-Hannu Pulkkinen
Iita Hokman Havukka-ahon emäntä Vuokko Korhonen
Nikke Hokman Havukka-ahon jälkikasvua Pasi Hiltula
mooses Pessi Kääpänahon isäntä Arvo Huupponen
Emäntä Kääpänahossa Marja-Leena Kärki
Mummo Kääpänahossa Silja Taavitsainen
Ojasto maisteri Helsingistä Ilkka Holmavuo
Kronberg maisteri Helsingistä Pasi Hiltula
Ukko Ukonkuivuuvaarassa Matti Selonen
Akka Ukonkuivuuvaarassa Raili Hyyrinen
Opiskelija Sirkka Juusonen
Opiskelija Raija Palviainen

Esitykset olivat kesällä 2016 Partaharjun Isolla Iltanuotiolla.