Partaharjun kesäteatteri

Etusivu Tulevat esitykset Teatterin historia Yhteystiedot

Kesä 2019: Assessorin naishuolet

Annikki Sahan ohjaama ja sovittama komedia Asessorin naishuolet, perustuu Agapetuksen samannimiseen romaaniin. Asessori Alfred Haaravirran (Jorma Juusonen) elämä järkkyy, kun hänen korvaamaton kotiapulaisensa kuolee yllättäen. Äreä vanhapoika ei osaa arvostaa uutta ja nuorta kotiapulaistaan Vienoa (Mia Tiihonen) ja sopivaa kotiapulaista etsiessään asessori tarjoaa kirjeessä taloudenhoitajan paikkaa vanhalle kouluaikaiselle ihastukselleen ja entiselle kihlatulleen Mathilda Bybomille (Kirsi Selonen). Mathilda käsittää väärin ja luulee Asessorin kosivan häntä ja hän ilmoittaa vastauskirjeessään suostuvansa avioliittoon Asessorin kanssa ja tulevansa keskiviikkona sopimaan kuulutuksista ja muista tarpeellisista toimista. Hän on jo sanonut irti asuntonsakin Vaasassa.

Asessori kauhistuu ja pakenee avioliiton uhkaa rahattomana Rovaniemelle. Hänen ystävänsä varatuomari Pakkola (Veli-Hannu Pulkkinen) huolestuu ystävänsä mielentilasta ja matkustaa seuraavana päivänä Rovaniemelle viemään asessorille rahaa. Rovaniemellä asessori tapaa boheemin taiteilijan, Veikko Pajukiven (Jari Kauppinen), jonka kanssa hän lähtee viettämään Pohjanhovin ravintolaan riehakasta iltaa. Ravintolassa iloa pitävät savottakokki Elsa (Anni Kauppinen) jätkineen ja Drag Queen Miss Tissinen (Ilkka Holmavuo).

Kesken riehakkaan menon saapuu Pakkola ravintolaan ja joutuu mukaan juhliin. Viimein Pakkola ja Pajukivi saavat juopuneen asessorin hotellihuoneeseen, missä taiteilijan ja asessorin juhlat jatkuvat. Pakkola vaihtaa huonetta Pajukiven kanssa, koska ei halua juhlia mukana. Aamulla hän huomaa pukunsa kadonneen. Tapausta selvittelevät Hotellin siivooja (Silja Taavitsainen) ja portieeri (Arvo Huupponen). Käy ilmi että taiteilija Pajukivi oli myynyt pukunsa edellisenä päivänä ja sopinut että ostaja hakee puvun seuraavana aamuna herättämättä huoneessa nukkujaa. Koska Pakkola nukkui Pajukiven huoneessa, ostaja ottaa vahingossa hänen pukunsa. Raivostunut Pakkola lähettää Pajukiven Pieksämäelle viemään hänen tyttärelleen Aino Pakkolalle (Niina Parkkonen) kirjeen, jossa hän pyytää tätä lähettämään isälleen toisen puvun. Veikko lähtee viemään kirjettä Ainolle. Sillä seurauksella, että nuoret rakastuvat toisiinsa.

Rovaniemellä juhlien jälkeen asessori yrittää kertoa vihaiselle Pakkolalle, ettei ehkä hänellä olekaan enää niin pahoja ajatuksia avioliitosta Mathildan kanssa. Hän on koko karkumatkansa aikana nähnyt Mathildan kaikissa kohtaamissaan naisissa. Pakkola raivostuu vielä enemmän ja kutsuu paikalle hermolääkärin tutkimaan asessoria. Lääkäri Katajisto (Ilkka Holmavuo) luulee potilaaksi yöpaidassa olevaa Pakkolaa ja määrää hänelle rauhoittavaa lääkettä ja antaa asessorille hoito-ohjeita.

Asessori palaa kotiin ja kuulee Vienolta neidin lähteneen. Hän on siitä huojentuneella mielellä. Mathilda on myös huomannut erehtyneensä asessorin tarkoituksesta ja tulee pyytämään anteeksi häneltä. Asessori pyörtyy järkytyksestä nähdessään Mathildan. Vieno ja Mathilda hoivailevat heikkoa asessoria. Selviää myös toinenkin väärinkäsitys, joka on aiheuttanut asessorin karkumatkan. Aino riitelee isänsä kanssa, joka on vielä raivoissaan Rovaniemellä kärsimästään housuttomuuden häpeästä. Pakkolan kiukku nousee lisää, hänen kuullessaan Ainolta todellisen syyn asessorin karkumatkaan ja kaiken lisäksi Aino ilmoittaa, että hän haluaa mennä naimisiin Veikko Pajukiven kanssa. Pakkola kieltää sen ehdottomasti. Hän keksii mielestään hyvän keinon estämään Ainon ja Veikon naimakaupat. Lopulta asiat saavat ratkaisunsa ja Pakkola tarvitsee kokonaisen pullon kamferia.

Matkan varrella näytelmässä pyörii naapureita ja ravintola yleisöä, lipunmyyjää, pankkineitiä, tarjoilijaa, ym. väkeä (Raili Hyyrinen, Lassi Sinkkonen, Matti Selonen, Anneli Ramstedt, Helena Leskinen, Päivi Avila, ym.)

Käsikirjoitus Agapetus
Ohjaus Annikki Saha

Rooleissa

Asessori ”Affe” Haaravirta Jorma Juusonen
Mathilda , Nuoruuden rakastettu Kirsi Selonen
Vieno , Assessorin kotiapulainen Mia Tiihonen
Tuomari Pakkola Veli-Hannu Pulkkinen
Aino , Pakkolan tytär Niina Parkkonen
Veikko Pajukivi , Taiteilija Jari Kauppinen
Miss Tissinen Ilkka Holmavuo
Tohtori Katajisto Ilkka Holmavuo
Taiteilija Lauri Sinkkonen
Naapuri , POSTELJOONI, PORTSARI, TAITEILIJA Arvo Huupponen
Naapuri , TAITELIJA Raili Hyyrinen
Naapuri , LIPUNMYYJÄ Päivi Avila
Naapuri , SAVOTTAKOKKI ELSA Anni Kauppinen
Naapuri , PANKKINEITI Helena Leskinen
Naapuri , TARJOILIJA Anneli Ramstedt
Naapuri , JUNANLÄHETTÄJÄ, TAITEILIJA Matti Selonen
Naapuri , SIIVOOJA Silja Taavitsainen
Naapuri Erkki Huupponen
Naapuri Sirkka Juusonen
Hanuristi Jukka Ylönen
Tanssit ym. liikunta Marjo Vartela ja Iina Sormunen
Kuiskaaja Raija Selonen
Tekniikka Henna Oranen ja Juha Huhta

Esitykset olivat kesällä 2019 Partaharjun isolla iltanuotiolla.