Partaharjun kesäteatteri

Etusivu Tulevat esitykset Teatterin historia Yhteystiedot

Kesä 2022: Rakastettu Johansson

Koronapandemian vuoksi näyttämöesityksiä ei järjestetty vuosina 2020 ja 2021. Kevättalvella 2020 harjoitusvaiheessa oleva Anneli Pukeman kirjoittama näytelmä RAKASTETTU JOHANSSON harjoiteltiin ja työstettiin Annikki Sahan ohjauksessa kuunnelmasarjoiksi syksyllä 2021 yhdessä Pieksämäen Seutuopiston Mediapajan kanssa.

Kuunnelman rooleissa olivat Jorma Juusonen, Veli-Hannu Pulkkinen, Pertti Tamminen, Anne-Riitta Reinikainen, Helena Leskinen, Vuokko Korhonen, Suvi Leinonen, Mia Tiihonen, Anneli Ramstedt, Esko Kuisma, Silja Taavitsainen, Raili Hyyrinen, Arvo Huupponen, Annikki Saha ja Kirsi Selonen.

Kesällä 2022 toteutettiin RAKASTETTU JOHANSSON myös näyttämöllä Partaharjukeskuksen suurella iltanuotiopaikalla.

“Ohjaajan saatesanat

Rakastettu Johansson on lämminhenkinen kuvaus palvelutalossa elämänsä ehtoota viettävistä ikäihmisistä, heidän hoitajistaan ja omaisistaan. Kertomus on hulvattoman hauska, mutta myös tummia sävyjä kaihtamaton. Sellainen, kun elämä on.

Anneli Pukema kirjoitti näytelmän 1980-luvulla, mutta ei ihminen ole muuksi muuttunut. Samoja tunteita yhä tunnetaan ja samoja ajatuksia pohditaan. Rakastettun Johanssonin piti olla Partaharjun Kesäteatterin ohjelmistossa jo kesällä 2020. Mutta korona asetti aikalisän.

Emme hylänneet jo hyvässä harjoitusvauhdissa olevaa juttua, vaan työstimme sen kuunnelmaksi syksyllä 2021.

Halusimme tuoda kuitenkin Johanssonin vielä nähtäväksikin Partaharjun lavalle. Tänä kesänä se viimein mahdollistui, vaikka matkalla on tapahtunut muutoksia henkilöissä ja alkuperäisessä suunnitelmassa.

Minulle henkilökohtaisesti tämä on ollut iso haaste, hyppäsin ohjaajan tuolista myös näyttämölle Emmin rooliin. Se on ensimmäinen kerta, kun näyttelen ohjaamassani näytelmässä. On vaikeaa olla yhtä aikaa sisällä ja katsoa myös ulkoa päin.

Minä pidän Emmistä ja Emmi on tullut mielellään minuun – ohjaajan kanssa vain on joskus joutunut “keskustelemaan” roolin näkemisestä näyttelijäntyön näkökulmasta. Se ei välttämättä näytä samanlaiselta kuin ohjaajan näkökulmasta katsoen. Tervetuloa nauramaan ja itkemään Minkkkitarhan mummojen ja muun väen kanssa. P.S. Mitä mieltä muuten olette, voiko/saako vanhakin rakastua?”

Annikki Saha
näytelmän ohjaaja / näyttelijä

Käsikirjoitus Anneli Pukema
Ohjaus ja sovitus Annikki Saha
Koreografiat Marjo Vartela
Kuiskaaja Anneli Ramstedt
Äänitehosteet Pieksämäen mediapaja, Ilkka Holmavuo
Tekniikka Henna Oranen/Juha Huhta/Ilkka Holmavuo
Lavastus Jorma Juusonen, Pertti Tamminen, Ilkka Holmavuo, Esko Kuisma, Arvo Huupponen
Puvustus ja rekvisiitta Ryhmä

Rooleissa

JOHANSSON Jorma Juusonen
SAIMI Vuokko Korhonen
TIINA Helena Leskinen
EMMI Annikki Saha
ANNA Silja Taavitsainen
HILMA Raili Hyyrinen
KARPPI , kodinhoitaja Suvi Leinonen
HANNA , kuntohoitaja Miia Tiihonen
LEENA , Emmin tytär Heidi Kesänen
SIRKKA , Saimin miniä Miia Tiihonen
KÅREN SISAR Anneli Ramstedt
ANTIIKKIKAUPPIAS Esko Kuisma
HILJAINEN MIES Pertti Tamminen
ÄÄNEKÄSMIES Arvo Huupponen/Ilkka Holmavuo
TRUBADUURI/TAIVAINEN Pertti Tamminen
ETELÄN TUIMAMIES Esko Kuisma